16.1. Giriş
Fan sistemlerinde performans, montaj ve bakım gibi üç önemli sürecin uygun biçimde gerçekleştirilmesi gerekir. Burada daha önce verilen bilgilere ilave olarak;
1.Seçilen fan debi, basınç, güç ve gürültü gibi yönlerden gereksinimlere uygun olmalıdır.
2.Emniyet, türbülans ve titreşim, yataklama ve kavrama gibi yönlerden uygun monte edilmelidir.
3.İşletmedeki fanların periyodik bakımı yapılmalıdır (kayışlar, yağlama, temizlik vb.).
4.Koruyucu bakım maliyetlerinin arızadan sonraki masraflara göre çok az olduğu dikkate alınmalıdır.
16.2. Yerinde Montaj
1.Büyük fanlarda temel sağlam, rijit ve yeterli kütleye sahip olmalıdır. Bu yönden büyük fanlarda beton kaideler tercih edilmelidir. Zemin kütlesinin ağırlığı fanın ağırlığının 3-4 katı olmalıdır. Eğer çelik profil kaideler kullanılmış ise titreşimleri azaltacak kadar rijit olmalıdır. Fan kaideye monte edildiğinde, şaft terazisinde olmalıdır.
2.Fanın istenilen performansı sağlayabilmesi için havanın fana girişi ve fandan çıkışı düzgün olmalıdır. Bunun için fan giriş ve çıkışında 3D kadar mesafeden önce dirsek, damper vb. konulmaması uygun olur. Yer darlığı nedeniyle bu mümkün olmazsa kanala veya dirseklere kılavuz kanatlar konulabilir. Fan girişinde ve çıkışında kanal bağlantıları kompanzatör veya branda ile yapılmalıdır. Kanallar fandan bağımsız biçimde desteklenmeli veya askıya alınmalı, fana taşıtılmamalıdır.
16.3. Güvenlik Ve Emniyetli Çalışma
- Kayış, rotor, şaft, kavrama, kasnaklar ve soğutma çarkı gibi dönen elemanlarda güvenlik önlemleri alınmalıdır. Örneğin kayış-kasnak sistemi, kaplin, soğutma çarkı koruyucu delikli saclarla kapatılmalıdır.
- Fan İmalatı yapılırken kataloglarda fan için verilen hız limitleri aşılmamalıdır.
- Yüksek sıcaklık fanlarında fan emiş hunisi ile rotor arasında sürtünme olmaması için önlemler alınmalıdır.
- Yüksek sıcaklıklar fan çalışmıyor iken sıcak hava akımına maruz bırakılmamalıdır.
- Fanın sıcak ve soğuk işletme şartları dikkate alınmalı ve gerekli toleranslar bırakılmalıdır.
16.4. Bakım
1. Yatak ve kavramalar dikkatli biçimde hizalandıktan ve civatalar sıkıldıktan sonra yağlama kontrol edilmelidir. Yataklarda gres dışarı taşana kadar yavaş yavaş basılmalıdır. Aşırı gres, yatakta fazla ısınmaya neden olabileceği için kaçınılmalıdır. İki haftada bir yağ seviyesi kontrol edilmelidir.
2. İşletmecinin, bakım işlerini yetişmiş personeli eliyle yapması, bu şekilde personeli bulunmuyor ise dışarıdan hizmet alması yararlı olur.
3. Endüstriyel tesislerde fanların bulundukları ortamların genellikle tozludur. Tozlar fan kanatlarına yapışarak verim kaybına ve balanssızlık problemlerine sebep olmaktadır. Bu nedenle temizlik ve bakım düzenli yapılmalıdır.
4. Rulman greslerinin, çalıştığı ortam şartlarının özelliğine göre periyodik olarak değiştirilmesi, uygun greslerin kullanılması veya aşırı gres konulmaması gerekir.
5. Fanın kaide ve temel bağlantıları kontrol edilmelidir.
6. Fanda titreşim olup olmadığı kontrol edilmelidir. Beklenmeyen titreşimler görülürse aşağıdaki gibi hususlar kontrol edilmelidir.
a.Gövde, rotor, yatak ve motor civataları yeterince sıkı olmayabilir.
b.V kayışı hizalaması, gerginliği ve kasnak balansları yeterli olmayabilir.
c.Yatak montajı yeterince sıkı olmayabilir.
d. Fan dışından gelebilecek titreşimler kontrol edilmelidir. Böyle bir olasılık için fan durdurularak hala titreşim olup olmadığı incelenebilir. Motor ile fan sistemden ayrılarak titreşim kaynağı bu şekilde de araştırılmalıdır.
- Rotor ve emiş hunisi arasındaki boşluğun yeterlililiği kontrol edilmelidir.
7.Yatak sıcaklıklarının sensörlerle kontrol altında tutulmasında yarar vardır.
8.Titreşimler titreşim sensörü ile kontrol edilmelidir.
9. İmalatçı tavsiyelerine uyulmalıdır.















